FİZİKSEL YAPI VE ÇEVRESEL KAYNAKLAR
Köy eğimli bir arazi üzerine kurulmuştur. Arazinin temeli kayalıktır . Aşağı Mahalle ve civarı topraklar daha verimli olarak bilinmektedir. Köyde yağışa bağlı tarım yapılmaktadır.
SU VE ELEKTİRİK DURUMU
Köyün içme suyu Coğuplu deresinden gelmektedir.18klm mesafeden getirilen su yeterli olmakla birlikte çift terfi sistemi nedeniyle maliyeti yüksektir. Suyun kalitesi orta derecedir. Köy arazisinde su çıkan yer yok gibidir. Yapılan sondajlarda en az 250 metreden su çıkabileceği öğrenilmiştir. Köy dışında bulunan Kuyu Boğazı denilen mevkide hangi tarihte yapıldığı belli olmayan 6 adet su kuyusu bulunmaktadır. Çok eski yıllarda köy suyunun bu bölgeden temin edildiği bilinmektedir. Yerinde gördüğümüz kuyular birbirine yerin 10 metre altından kanallar vasıtasıyla bağlantılı olduğu hatta bu yer altı kanallarının köy içine kadar geldiği eski yıllarda faal bir durumda olduğu anlatılmıştır. Mevcut kuyulardan birisinin suyu halen içmeye kullanılmaktadır.
Kövdeki elektirik enerjisi yeterli ve problemsizdir.
SAĞLIK
Köyde bir adet lojmanı ile birlikte yapılmış sağlık ocağı bulunmaktadır. Hiçbir resmi görevlinin bulunmadığı bu bina15 yıldır boş bir vaziyettedir. Köye bir ebe görevlendirilmesi talep edilmektedir.
SOSYAL VE EĞİTİM DURUMU
Köyde 1 ilk öğretim okulu bulunmaktadır,1946 yılında açılan köy okulu A kategorisindedir.98 öğrencinin eğitim gördüğü okulda 12 öğretmen ve 1hizmetli görev yapmaktadır .Okulda bilgi teknoloji sınıfı,fen laboratuvarı ve ana sınıfı bulunmaktadır. Köyden 25 öğrenci taşımalı eğitimle Karahallı’da okumaktadır.
Köyün okur yazar oranı yüksektir Köyden yetişenler arasında;1 hakim,1savcı,10 doktor,1 Albay,1 Yarbay,çok sayıda öğretmen bulunmaktadır. Ayrıca köyün gururla bahsettikleri Amerikada eğitim görmüş halen Boğaziçi Üniversitesinde öğretim görevli olan bir şahsiyet bulunmaktadır.
HAYVANCILIK
Köyde hayvancılık hiç yok gibidir. Birkaç ailede az sayıda küçükbaş hayvan bulunmaktadır.
TARIM
Köy sınırı içinde koruluk yoktur. Bu durumu gören köy halkı ağaçlandırma için büyük bir faaliyette bulunmuştur Turpçu tepesi olarak bilinen yere 150 dönüm üzerine 45 bin ağaç dikilmiştir. Buğdaylı köyü badem ağaçları ile ünlüdür. Bölgenin en iyi ve lezzetli bademi yetiştirilmektedir .Her evin bahçesinde 10 adet ve fazlası badem ağacı bulunmaktadır, Köyde herkesin kendisine yetecek kadar tarla ve bağı bulunmaktadır. Ticari amaçla yapılan tarım ve üretim yoktur.1500 dönüm civarında ekilebilir arazi bulunmaktadır. Buğday, nohut, bostan ekilmektedir.
GEÇİM KAYNAKLARI
Köylüler geçimlerini dokumacılık yoluyla temin ederler. Ayrıca emekliler bulunmaktadır .Halen 35 evde otomatik dokuma tezgahları ile fason dokuma yapılmaktadır. Viskon bezi,ceplik ve kaput bezi üretilmektedir,
Eski yıllardaki canlılık bu gün kalmamıştır.
DİĞER KONULAR
Buğdaylı, seyyar satıcı ve tüccarın bol olduğu bir köydür. Seyyar satıcılık ve ticaretin yüz yıllardır yapıldığı anlatılmaktadır. Ayrıca çevrede en çok zengini ve en çok fakiri olan köy olarakta bilinir.
Köyde 7 bakkal dükkanı ve 4 kahvehane bulunmaktadır .Kahveler yazın boş kışın ise doludur. Hiçbir sosyal yaşamın görülmediği köyde tek canlılık kahve sohbetleri ve komşuluk ilişkileridir. Köyde hiçbir adli olay meydana gelmemektedir. Sakin ve sessiz bir köy yaşamı sürdürülmektedir.
Köyün kanalizasyon sistemi yeterlidir. Köydeki kalabalık aileler, Aydınlar,Ayanlar,Kadılar,Hacı ümmetler olarak bilinenlerdir. Köyde aşağı ve yukarı cami olmak üzere 2 cami bulunmaktadır. Her iki caminin din görevli kadrosu tamamdır. Köy meydanında hayır sever işadamı Rasim Çelik tarafından bağışlanmış bir cenaze yıkama ünitesi bulunmaktadır.
Köy meydanında büyük ve güzel bir Atatürk heykeli bulunmaktadır
Köyde biri eski biri yeni olmak üzere 2 adet Muhtarlığa ait hizmet binası bulunmaktadır. Eski binada Muhtarlık bürosu bulunmakta,yeni binada ise kahvehane ve iş yeri ve yazıhane türü yer vardır.
Köy Muhtarlığını Ahmet AYDIN yapmaktadır. Kendisi Aydınlar sülalesindendir.
Görüştüğümüz köy halkı genel olarak köyden yetişen iş adamlarının köylerine yatırım ve yardım yapmadıklarını beyan etmektedirler.
NOT: Buğdaylı köy gezimizde bize yardım ve kolaylık gösteren Muhtar Ahmet Aydın,Aza Durmuş Tufan ile bahçesinde bükme ve ayran ikram eden eski muhtar Sefer Ay ve okulda kendileri ile görüştüğümüz tüm öğretmenlerimize ilgilerinden dolayı teşekkürlerimi sunarım.
Ayrıca Aşağı Mahallede bulunan kültürel varlık durumundaki küçük göl ile Kuyu Boğazında bulunan su kuyularının korunmasını özellikle tavsiye ederim.
|