ZigaForm version 7.2.5
vakfikarahallilar@gmail.com
0 542 404 76 64

KARAHALLILAR VAKFI

“Karahallıların Gönül Birliği”

Coğuplu Köyü

KÖYLERİMİZ > COĞUPLU KÖYÜ

KISA TARİHÇE:
Köyün kesin kuruluş tarihi belli değildir. Bulabildiğimiz en eski kayda göre ; Coğuplu köyü 1844 yılında köy olarak,. 1908 yılında yapılan bir kayda göre 18 haneli bir köy olarak görülmektedir.
Köy halkı tarafından verilen bilgi ve rivayete göre köyün kuruluş öyküsü şu şekildedir.
Aydın yöresinde yaşayan İsaoğulları adındaki bir yörük cemaati Karahallı’ya yerleşir. Bu cemaat çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. İsaoğlu cemaatine tarım ve hayvancılık yapması için Osmanlı tarafından bu gün köyün bulunduğu bölgede yer tahsis edilir. Bir süre sonra Karahallı’da yerleşik olan İsaoğulları ve diğer bir cemaat arasında kan davası başlar.  Askerden dönen cemaatin önde gelen bir ismi, kan davasının devam etmesi nedeniyle yer değiştirmeye karar verir. Belinde cop taşıması nedeniyle bu kişiye Coplu veya Coğuplu diye hitap edilmektedir. İşte bu coplu kişinin önderliğindeki İsaoğlu cemaati bu gün köyün olduğu yere kesin olarak yerleşirler. Bu  hikayenin tarihi veya doğruluğu belli değildir. Ancak yüzyıllardır bu öykü anlatılmaktadır.

COĞRAFİ DURUMU:
Coğuplu köyü Uşak ili Karahallı ilçesine bağlı bir yerleşim birimidir. İlçe merkezine uzaklığı 13 klm, il merkezine olan uzaklığı ise 64 klm dir.
Doğusunda Ağaçbeyli beldesi, Batısında Banaz çayı ve Alfaklar köyü, Kuzeyinde Yayalar beldesi, Güneyinde Çokaklı ,Delihıdırlı  köyleri bulunmaktadır. Köy yerleşimi düz bir arazi üzerindedir. Köy ün çevre ile bağlantısını sağlayan yol  iki adet yol stabilizedir. Yol yaz ve kış açıktır.

SU VE ELEKTİRİK DURUMU:

Köyün içme suyu eski yıllarda çevredeki kuyu ve avganlardan temin edilmekteyken, 1994 yılında Akgöl mevkisinde bulunan Hafız Nafiz Efendi arazisinde içme su kaynağı bulunur. Çevredeki dört köyle birlikte içme suyu buradan temin edilmektedir. Halen köy içinde 5 adet kuyu olup gerektiği hallerde kullanılabilir durumdadır. 16 ve 30 metre derinlikte su çıkarılmaktadır.
Köy elektiriği ulusal sistemden temin edilmekte olup yeterli ve sorunsuzdur.

SOSYAL DURUM VE DİĞER BİLGİLER:
NÜFUS:

Coğuplu köyü 26 hane ve 102 nüfusa sahiptir.  Nüfus yoğunluğu orta yaşlılardan oluşmaktadır. Köy halkının sosyal yapısı,gelenekleri ve adetleri çevredeki köylerle benzerlik göstermektedir. Köy halkı birinci derecede Karahallı ilçesinin etki alanı içindedir.


EĞİTİM:
Köy halkının % 95 i okur yazardır. Köy okulu kapalıdır. Köydeki 7 öğrenci taşımalı eğitimle Delihıdırlı köyüne gitmektedir. Halen bir lise bir üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Köyden yetişenler arasında 2 doktor, 1 ziraat mühendisi, 13 öğretmen,2 subay,1 sağlıkçı bulunmaktadır. Bu yıl açılan okuma yazma kurslarına iştirak eden 14 kişi belge almışlardır.

SAĞLIK:
Köyde sağlık ocağı yoktur. Sağlık taraması ve kontrol için Delihıdırlı köyünden ay içinde birkaç defa sağlık ekibi gelmektedir.


EKONOMİ:

TARIM VE HAYVANCILIK:
Köy halkı geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Köyde 9 sürü mevcut olup 40 adet büyük baş hayvan 1500 adet koyun vardır. Hayvancılık besleyip satmak suretiyle yapıldığı gibi, köyde bir çok aile peynir ve sütçülük yapmaktadır.
Köyde 2600 dönüm ekilebilir arazi bulunmaktadır. 14 traktör,2 patoz 1 saman makinası vardır. Köy arazisinde
Ağırlık olarak arpa,buğday,nohut,mercimek ve fiğ tarımı yapılmaktadır.  Köyde 90 dönüm civarında bağ bulunmaktadır. Bağcılık modern usulde yapılmak olup sofralık ve şaraplık üzüm yetiştirilmektedir. Ayrıca pekmez yapılmaktadır.  Köy sınırları içinde 100 dekar çam ormanı, 500 dekar özel mülkiyete ait meşe korusu bulunmaktadır.


DİĞER KONULAR:

Köy Muhtarı, Hüseyin Coğuplugil olup iki dönemdir muhtarlık yapmaktadır. Azalar, Halil Coğuplugil, Ahmet Türker, Yahya Coğuplugil ve İbrahim Kırıcı’dır.
Köyün tanınmış aileleri; Coğuplugiller, Vurallar, Arifler, Yörükler,Kırcalar.
Köyün en yaşlı kişisi Yahya Turan Coğuplugil 85 yaşındadır.
Bir köy konağı ve cami mevcuttur. Köyde bakkal ve kahvehane yoktur.
Köy arazisinde bulunan Damlakaya mağarası ve Damlakaya  anıt ağacı görülmeye değerdir. Ağaca ait bir çok efsane bulunmaktadır. Eski yıllarda köyde cirit oyunu ve boğa güreşleri yapılırmış.
İşgal yıllarında köyde Yunan birliği bulunmamakla birlikte Alfaklar ve Ağaçbeyli’de bulunan işgal birliklerinin kontrolu altında tutulmuştur. Köy bu yıllarda eşkıya saldırılarına maruz kalmış,hayvanları alınarak kaçırılmıştır.
Halen köy sınırları içinde Karahallılı, Hafız Nafizgil, Haceli Ulukuş ve Ali İhsan Özkan ailesi ve Mercan ailesine ait vereseli araziler bulunmaktadır.

KÖYÜN İHTİYAÇLARI
:

Köyde kanalizasyon sistemi yoktur. Tarım arazileri sulamak için DSİ tarafından deneme kuyularının açılma işinin çabuklaştırılması talep edilmektedir.

 
Araştırma: Mehmet ÇOLAK

Arşivler

Görüntülenecek bir arşiv yok.

Kategoriler

  • Kategori yok
Cart

Web sayfamız 10 Ekim 2024 Tarihinde Yenilenmiştir.

X
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare