ZigaForm version 7.2.5
vakfikarahallilar@gmail.com
0 542 404 76 64

KARAHALLILAR VAKFI

“Karahallıların Gönül Birliği”

Kavaklı Köyü

KÖYLERİMİZ > KAVAKLI KÖYÜ

KISA TARİHÇESİ:
Kavaklı köyü Türkmen Yörükanı taifesindendir. Köy adı Saru Kavak isimli kişiden gelmektedir. Önceleri Sarukavak olan köy adı zaman içinde Kavaklı olarak değişmiştir.
Köye ait en eski bilgi 1520 yılına aittir. Bu tarihte köy Uşak kazası Hayrebat nahiyesine bağlı bir mezraadır.
1570 yılında yapılan bir sayımda ise köyde İsabali,İnebeğ ve Ahmet adında üç kişi yaşamakta ve çiftçilik,hayvancılık yapmaktadır. 1898 yılında yapılan bir sayımda köy 36 hane olup 180 nüfusa sahiptir.
Köy camisi 1874 yılında inşa edilmiş olup tarihsel değerini aynı şekilde muhafaza etmektedir. Akdere boğazı mevkisinde çok eski yıllardan kalma yörük mezarı olarak adlandırılan bir yer bulunmaktadır.
Resmi kayıtlara göre köyden iki şehit bulunmaktadır. Ömeroğlu Mustafa Galiçya cephesi –Meydan harbinde1916 yılında, Hacı Hüseyin oğlu Yakup ise Çanakkale-Asmalıdere’de 1915 yılında şehit düşmüştür.


COĞRAFİ DURUM:

Kavaklı köyü Uşak ili Karahallı ilçesine bağlı bir yerleşim birimidir. İlçe merkezine uzaklığı 10 klm, il merkezine uzaklığı ise kısa yoldan 35 klm dir.
Doğusunda Paşalar köyü, Batısında Kırkyaren ve Hasköy, Güneyinde Bekiköy Kuzeyinde ise Banaz çayı bulunmaktadır. Köy düz bir arazi üzerine kurulu olup doğusunda bulunan Paşalar dağı,güneyinde bulunan Ardıç dağı ile çevrilidir. Köyün ilçe merkezi ile bağlantısını sağlayan yol asfalt olup yaz kış açıktır.

SU VE ELEKTİRİK DURUMU:
İçme suyu santral deresinden temin edilmektedir. İçme suyu köyün imkanları ile sağlanmaktadır. İçme suyu yeterli ve içimi normaldir. Eski yıllarda köyün içme suyu Kırkyaren çeşmesinden veya Paşalar avganlarından taşıma ile temin edilirmiş. Köyün elektriği ulusal sistemden sağlanmakta olup sorunsuzdur.


NÜFUS:

Kavaklı köyü 40 hane olup 147 nüfusa sahiptir. Nüfus yoğunluğu orta yaş gurubundan oluşmaktadır.
Köy halkı birinci derecede Karahallı ilçesinin etki alanı içindedir. Sosyal yapı,adet ve gelenekler bakımından çevre köylerle benzerlik görülmektedir. Köyden göç en fazla Uşak iline olmuştur.

EĞİTİM:
Köy halkının %95 i okur yazardır.15 öğrenci taşımalı eğitimle Kırkyaren köyüne gitmektedir. Yüksek tahsilde 10 öğrenci bulunmaktadır.

KÖYDEN YETİŞENLER:

Emniyet Amiri Vedat Mercan, Emekli Milli Eğitim müdürü Mustafa Tufan ve Avukat Gülizar Aydın köyün adeta gurur kaynağıdır. Köyden yetişenler arasında 15 öğretmen, 1 doktor,10 sağlık memuru, 5 polis memuru,5 astsubay bulunmaktadır.

SAĞLIK:

Köyde sağlık ocağı ve sağlık personeli yoktur. Sağlık hizmetleri için Kırkyaren köyü ve Karahallı’ya gidilmektedir. Ayrıca ayda iki defa gezici sağlık ekibi gelmektedir.


TARIM:

Köy sınırları içinde 800 dekar tarla,350 dekar bağ bulunmaktadır. Tarım için 10 adet traktör mevcuttur. Tütün,arpa,buğday,haşhaş,nohut en fazla ekilen ürünlerdir. Mahsül tüccara satılmaktadır. Köyde ayrıca kendi ihtiyaçları ve şaraplık için üzüm yetiştirilmektedir. Boz yaprak,çekirdeksiz ve iri üzüm çeşidi bulunmaktadır.
Nüfus oranına göre en fazla bağcılık yapılan köy olduğu söylenmektedir. Köye ait olan dere bölgesinde üzüm bağları ve 20 adet yazlık ev bulunmaktadır.

HAYVANCILIK:

3 sürü keçi, 2 sürü koyun beslenmektedir. Küçükbaş hayvanlar satılmak üzere yetiştirilmektedir.


DİĞER KONULAR:

Muhtar: 
Adnan Menderes Karahan
Azalar: Ali Girgin, Yakup Aksoy, Altan Kamalı,Hüseyin Daşçı
Köyün tanınmış ve kalabalık aileleri: Daşçılar,Arpacılar,Çoban İzzetler
Köyün yaşlıları:
Bayram Arpacı, Kamil Telef ve Ummuhan Aydın isimli kişilerdir.
Muhacir Ahmet ailesi olarak tanınan aile Türk-Yunan mübadelesinde köye yerleşmiş daha sonraki yıllarda ise Uşak’a göç etmiştir.
Köyde bir cami, köy konağı bulunmaktadır. Bakkal veya kahve gibi işletme yoktur. Dizdarlar mevkisinde yabancı ortaklı bir şirket tarafından mermer ocağı işletilmektedir.

GELENEKLER:

Köy kenarında bulunan  Bayram Azadı adındaki ağaç çok eski yıllardan beri düğünlerde gençler tarafından ziyaret ediler,helva yenilir ve davul çalınır.
Eski köy düğünleri bayrak,çeyiz,gelin ve duvak olma üzere dört gün sürermiş. Eski yıllarda Kara Amatların Ayşe adında bir kadın mani yazıp söylermiş.
Ayrıca bilinen eski şehitler arasında Kara Amatların Yusuf ve Amatların Yusuf adlı iki kişiden söz edilmektedir.
Eski yıllarda şehit sayısı daha fazla bilinmekte iken bu sayı zaman içinde unutulmuştur.
Köyde Yunan işgali sırasında birlik bulundurmamış,Alfaklar köyünden kontrol için gelip gitmişlerdir. O dönemin zenginlerinden para-erzak ve hayvanları zorla alınmıştır.

KÖYÜN İHTİYAÇLARI:

İçme suyunu temin eden su motorlarının yenilenmesi, köy camisine imam verilmesi ve Dere yolu ile Kırkyaren yolunun iyileştirilmesi olarak belirtilmiştir.

 

 
Araştırma: Mehmet ÇOLAK

Arşivler

Görüntülenecek bir arşiv yok.

Kategoriler

  • Kategori yok
Cart

Web sayfamız 10 Ekim 2024 Tarihinde Yenilenmiştir.

X
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare