KÜLKÖY
Uşak İli Karahallı ilçesine bağlı bir yerlesim birimidir. Köy nüfusu 1200 kisi olup, hane sayısı 330 dur. Köy, Karahallı ilçesine 4 km mesafededir. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklasık 850 metredir. Köyün güneyinde Karahallı ilçesi ve Delihıdırlı köyü,kuzeyinde Duraklı köyü,doğusunda Çokaklı köyü,batısında ise Paşalar köyü bulunmaktadır.köyün ilçe merkezi ile ulasımı asfalt bir yolla yapılmaktadır.yol yaz kıs ulasıma açık olup,tamirata ihtiyacı bulunmaktadır.köy iki tepenin arasında yerleşiktir.karasal bir iklim sürmektedir. Köy halkı geçimini ağırlıklı olarak dokumacılıkla sağlamaktadır. Ayrıca köyde yaşayan emekli bir kesim bulunmaktadır. Köy 1. derecede Karahallı ilçesinin etkisi altındadır.
SU VE ELEKTRİK DURUMU: Köyün içme suyu 5 km uzaklıktaki Bekirali Deresinden gelmektedir. Su köye 2 motorla basılmaktadır. Su köye yeterlidir. Köye çok yakın yerlerde sulu arazi yoktur. Sondaj yoluyla çıkarabilecek su 250 metre asağıdadır. Elektrik sebekesi ulusal enerji sistemine bağlı olup yeterli ve sorunsuzdur. Köyün su deposu yetersizdir. Kapasitesinin büyütülmesi gerekmektedir.
SOSYAL VE EĞİTİM DURUMU : Köyde 8 derslik kapasiteli bir ilköğretim okulu bulunmaktadır. 150 öğrenci kapasiteli okulda halen 13 öğretmen görev yapmaktadır. Okul içinde bilgisayar ve fen laboratuarı bulunmaktadır. Okul binası fiziki kapasite olarak yetersizdir. Köy halkı eski okul binasının yerine daha büyük bir okul yapılması yolunda girişim başlatmıştır. Köyün okul yazar oranı oldukça yüksektir. Köyden 35 öğrenci taşımalı eğitimle lise tahsili yapmaktadır. Köyden yetişenler arasında ; Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Bilal Eryılmaz ile Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Ünal adlarında iki profesör,5 hakim,13 doktor,5 avukat, 5 mühendis,10 subay-astsubay,60 memur,75 öğretmen bulunmaktadır. Gene köy halkı eğitim ve yetişenler açısından Pasalar köyünü sayı olarak geçtiklerini beyan etmektedirler. Köy halkı sosyal açıdan çevredeki diğer köylerle benzerlik gösteren bir durumdadır.
SAĞLIK: Köyde 1 sağlık ocağı binası ile 4 lojmanı bulunmaktadır. Halen köyde 1 sağlık memuru görev yapmaktadır. 3 adet bos lojman bulunmaktadır. Köy halkı doktor ve ebe talebinde bulunmaktadır.
HAYVANCILIK: Köyde 3 ailede 200 er adetlik koyun sürüsü bulunmaktadır. Diğer ailelerde hayvan bulunmamaktadır. Yapılan hayvancılık sadece yetistirilme amaçlıdır.
TARIM: Köy çevresinde 1000 dönümlük palamut korusu bulunmaktadır. 5000 dönüm bos araziye ağaçlandırma çerçevesi içinde çam ağacı dikilmistir. Alıncak,Keycek ve Tavşanak adı ile bilinen muhitlerdeki çam ağacları köy tarafından sürekli korunmaktadır. Köy civarındaki tarlalarda pamuk,bostan,nohut ve bugday ekilmektedir. Kül köy bağcılık acısından oldukça iyi durumdadır. 1000 dönüm üzerinde bağcılık yapılmaktadır. Yetiştirilen üzümler kendi ihtiyacları için kullanılmaktadır. Çok az bir bölümü saraplık olarak tekel idaresine satılmaktadır. Diğer sofralık üzümler çevre pazarlarda satılmaktadır. Köyün çekirdeksiz, kara üzüm,tilki kuyrugu ve Mevlana türü üzümleri meshurdur.
GEÇİM KAYNAKLARI:
Köy halkı gecimini tamamen dokumacılıkla sağlamaktadır. Ayrıca bir miktar emekli bulunmaktadır. Köydeki dokumacılık genellikle fason üretim seklinde yapılmaktadır. Köyde faal vaziyette 1100 adet dokuma tezgahı bulunmaktadır. Ayrıca profesyonel anlamda faaliyet gösteren 10 adet büyük atelye mevcuttur. Büyük atelyeler son sistem makinelerle üretim yapmaktadır. Ürün çesidi son yıllarda fazlalasmıstır. Genellikle kaput bezi,ceplik ve viskon türü üretim yapılmaktadır. Bazı ürünler ihraç yoluyla yurt dısına satılmaktadır.
DİĞER KONULAR: Külköy üzüm ve kavunu ile mesire yerleri ile meşhurdur. Ayrıca tüccar ve sanayicisinin çok oldugu bilinen bir köydür. Genç nesil genel olarak ticarete yönelmistir. Fakiri az olarak bilinen bir köydür. Ayrıca köy halkı kurulusdan beri çok fazla vergi vermekte gurur duyarlar. Dokuma sektörü 2 yıldır durgun vaziyettedir. Köyde 1 muhtarlık hizmet binası,1 kahvehane,2 bakkal ve tüketim kooperatifi bulunmaktadır. Köyde 1 adet cami olup kadrosu tamamdır. Köyde uzun yıllardır adli bir olay yaşanmamıstır. Köye ait arazi içinde derincik ve tepelice adlı 2 mesire yeri bulunmaktadır. Derincik mesire yeri bağ ve bahcelerle kaplı olup 100 adet yazlık tipi ev bulunmaktadır. Tek sıkıntı bu yere elektirik enerjisinin getirilememis olmasıdır. İcinde akarsuyun geçtiği bir kanyon içindeki yer adeta kesfedilmemis ve bakir bir durumdadır. Köyde eski yıllarda ata sporu cirit oynandığı ancak bugün devam ettirilmediği öğrenilmistir. Halen köyde faal bir futbol kulübü ve güzellestirme derneği bulunmaktadır.
Köyün tanınmıs ve kalabalık aileleri; Karaoğlanlar,Cerrahlar,Hacı Omarlar,Uysallar,Ucarlar ve Torlaklar dır. Köy içinde ki ve dısardaki is adamları köye yardımlarını düzenli bir sekilde yaparlar. Faaliyette olan muhtarlık hizmet binasının üst katı büro alt katı ise kahvehane olarak kullanılmaktadır. Muhtarlık hizmet binasının tamiratı,kısa yolun bir an önce bitirilmesi hususunda Külköy kökenli is adamlarından yardım beklenmektedir. Muhtar Halil Bahar Azalar,Tevfik Topal,Emin Uçar,Gündüz Alper ve Önder Uysaldır.
NOT: Külköy arastırma gezimizde bize yardım eden basta köy halkına, çevre gezimizde bizimle birlikte olan Derincik kanyonunda piknik tertip eden muhtar Halil Bahar ile ihtiyar heyetine sonsuz teşekkürler. Ayrıca tekstil atelyesini gezdiren , bu sayfanın hazırlanmasında sponsorluk yapan is adamı sayın Hasan Yıldırım a tesekkür ederiz. Külköy sınırları içindeki ören yerlerine derincik kanyonuna sahip çıkılması ve korunması hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi arzusu ile… |